Tisková zpráva sdružení Ackermann-Gemeinde k česko-německému setkání Ackermann-Gemeinde 6. – 9. srpna 2015

31.07.2015 Redakce

Česko-německé setkání Ackermann-Gemeinde 6. – 9. srpna 2015, České Budějovice
„gemeinsam gefordert – gemeinsam aktiv. Jako křesťané i Evropané. Jako Češi i Němci“
Pod tímto mottem se schází Sdružení Ackermann-Gemeinde a Ackermann-Gemeinde z Německa podruhé ke svému společnému setkání v České Republice. Setkání se uskuteční ve dnech 6. -9. srpna v Kulturním domě Slavie a na mnoha dalších místech. Do Českých Budějovic se sjede přes 400 účastníků z České Republiky a Německa, aby hovořili o aktuálních otázkách, které nás jako angažované křesťany spojují. Zároveň bude setkání znamením pro naši úzkou a aktivní spolupráci ve středu Evropy.
Na programu setkání se objeví přednášky, diskuse, bohoslužby, koncerty, výstavy a open-air akce. Ve čtvrtek se budou obě organizace prezentovat na náměstí (6.8, od 10.00h). Akce bude ukončena interaktivní nabídkou pro českobudějovickou veřejnost v 17.00h v rámci tzv. „Rozmanité Evropy – my jsme její součástí“, při které si každý může položit svůj příspěvek do mozaiky. Páteční program bude zahájen v katedrále česko-německou bohoslužbou, jejíž hlavním celebrantem bude českobudějovický biskup Mons. ThDr. Vlastimil Kročil (7.8, 8.00h). Pódiovou diskusi s tématem „Letargie Evropy – život v míru a spravedlnosti, samozřejmostí?“ obsadí politici a teologové. Mezi nimi se objeví např. Štefan Füle či Daniel Herman (10.00h, KD Slavie). Odpoledne účastníci navštíví sedm různých kulturních a pastoračních zařízení a míst v jihočeském regionu. Koncert klasické hudby nadace Ackermann-Gemeinde završí večerní program v klášterním kostele Obětování Panny Marie (20.00h). Sobota bude opět zahájena česko-německá bohoslužbou v klášterním kostele Obětování Panny Marie, tentokrát bude hlavním celebrantem erfurtský světící biskup Dr. Reinhard Hauke (8.8, 8.00h). Dopoledne se bude nést v duchu diskuse na téma „Odpovědnost křesťanů v sekulární společnosti“s úvodním slovem biskupského vikáře Dr. Vojtěcha Eliáše a bývalého státního ministra Dr. Thomase Goppela (10.00h). K následné diskuzi usednou křesťané, aktivní v politice m.j. místopředseda poslanecké sněmovny PČR Jan Bartošek. Nejen účastníci setkání, ale i budějovičtí občané a turisté mají možnost navštívit dvanáct kulturních, pastoračních a sociálních míst v rámci tzv.„Město živých knih“ (14.00 a 15.30h). Neděle bude zahájena česko-německými bohoslužbami v různých kostelech ve městě. Slavnostního proslovu se ujme Alois Glück a Karel Schwarzenberg. Karlu Schwarzenbergovi bude následně uděleno nejvyšší vyznamenání Ackermann-Gemeinde medaile smíření, které obdrží za jeho zásluhy v česko-německých vztazích.V rámci setkání bude možno shlédnout čtyři výstavy. „Hranice mezi časem a věčností“ (kostel Obětování Panny Marie, 7.8-5.9) Spolku Adalberta Stiftera zobrazuje působivé fotografie hřbitovů v Čechách. Výstava „Příběhy diskriminace, dějiny Romů a Sinti“ (Teologická fakulta JČU, 7.-9.8), výstava studentů o „Soužití Čechů a Němců ve 40. letech 20. stol.“ (Café Klub Slavie, 6.-9.8) nahlíží do společné historie a open-air výstava, která představuje pořádající organizace celé akce, Ackermann-Gemeinde, Češi – Němci – Slováci, Křesťané v Evropě (nám. Přemysla Otakara II., 3.-10.8).
Pořadatelé děkují srdečně Česko-německému fondu budoucnosti, Spolkovému ministerstvu vnitra a Spolku německým diecézí.
Potěší nás, když o této akci budete informovat.
Kontakt:
Eva Engelhardt, jednatelka SAG, engelhardt@ackermann-gemeinde.cz, tel.: 722 107 761
Přílohy:
– program setkání
– plakát „Město živých knih“
– plakát „Veřejné akce v Českých Budějovicích“
Informace o pořádajících organizacích:
Sdružení Ackermann-Gemeinde byla založena v roce 1999. Hlásí se k činnosti své německé sesterské organizace, usiluje o porozumění mezi Čechy a Němci, zasazuje se o silnější povědomí společného kulturního dědictví a přispívá tak ke křesťanské odpovědnosti mírové budoucnosti Evropy. Mládežnickou organizací je Spirála (www.ackermann-gemeinde.cz/spirala-sag)

Ackermann – Gemeinde byla založena v roce 1946 katolíky vyhnanými z Čech, Moravy a Slezska, a působí od té doby v celém Německu, hlavně pak v Bavorsku, Badensko-Würtenbersku a Hesensku.Jako křesťanská organizace se zasazuje o smíření mezi Čechy a Němci, péči o společné kulturní dědictví a vytváření sousedství uprostřed Evropy. Svým vlastním Sociálním dílem podporuje církev a německou menšinu v České a Slovenské republice (www.sozialwerk-ag.de). Mládežnickou organizací je tzv. Junge Aktion (www.junge-aktion.de)
Další informace na www.ackermann-gemeinde.cz nebo na www.ackermanngemeinde.de

Přiložené soubory